Vizes, nedves, penészes és salétromos falak utólagos szigetelése

Vizes, nedves fal

A vizes fal oka lehet a szigetelés hibája, elöregedése vagy egész egyszerűen a hiánya. A talajból a kapillárisokon felfelé szivárgó víz első, jól látható jele, hogy vizesedik, nedvesedik a fal. A probléma jelentkezhet új építésű épületeknél is, de jellemzően a korábban épült ingatlanok velejárója. Kezdetben csak elszíneződés tapasztalható az érintett falszakaszokon, melyet a víz okoz. Sajnos a folyamatos víz utánpótlás eredménye nem csak a vizes fal lesz, hanem idővel elkezd tönkremenni a vakolat.

Penészes fal

A felvizesedett fal úgy működik, mint a legjobb táptalaj, azaz az élősködők, paraziták, szimbióták garmadáját neveli fel a legkülönbözőbb formátumban, fajtában. Szinte nincs semmilyen védelem ellenük, ugyanakkor agresszíven támadják a szervezetet, különféle és súlyos károsodásokat okozhatva az emberi szervezetnek. Egyik látható megjelenési formájuk az eltérő színekben és fajtában kifejlődő penész.
A penész súlyos károsodásokat okozhat a gyermek, az idős ember, de az egyébként egészséges felnőtt szervezetében is.

Salétromos fal

A régen épült házak többségénél hiányzik, vagy már elöregedett a falban lévő szigetelés. Ennek következményeként, sok helyen tapasztalják az épület tulajdonosok, hogy már jelentkeznek a talajpárából eredő vizesedési gondok. A felszívódó víz oldja a talaj, különböző rétegeiben lévő ásványi sókat és magával szállítja azt a falazatba. A víz, a párolgása során elszállítja az ásványi sókat a vakolatba. Onnan a víz eltávozik és hátrahagy rengeteg ásványi sót. Miután a sók elveszítik a nedvességtartalmukat, kiszáradnak, a száradás során a folyékony halmazállapotból szilárd lesz, ez egy kristályosodási folyamatban zajlik le. A kristályosodás térfogat-növekedéssel jár, és emiatt rendszerint el kezd peregni a vakolat és mállik a fal. A legtöbb esetben a salétromos fal kezdeti problémái csak esztétikailag csúfítják a lakóteret. Az épületbe lépve dohos levegő csapja meg az orrunkat. A fal vizesedése miatti magasabb páratartalom megfelelő táptalajt ad a gombáknak, emiatt penészesedhet a fal (sok esetben a penészesedés nem vízszigetelés hibája), ami egészségügyi gondokhoz is vezethet (asztma, allergia). Idővel a vakolat meggyengül, feltáskásodik, elválik a faltól.

Légpórus vakolás

Miért kell légpórus vakolatra lecserélni a vizes, salétromos vakolatot? A válasz egyszerű. Elsőként említeném meg, hogy a sérült, omladozó, penészes, salétromos vakolat nem szép látvány, sok bosszúságot okoz. A fontosabb oka viszont az, hogy a falban és a vakolatban lévő sók higroszkopikusak, tehát a szigetelés után képesek akár a levegő páratartalmából is felvenni a vizet. Így a fal sosem szárad ki tökéletesen. A légpórus vakolatnak magas a páraelszívó képessége, alkalmazása során a fal, akár 2-3 héten belül kiszárad, így a felújítás időtartama is lecsökken. Nem kell a vakolással, meszeléssel megvárni az épület teljes kiszáradását. A légpórus vakolatok, szemben a hagyományos mészhabarcsokkal, a vizet nem vezetik, így a sók nem jutnak be a vakolatba, hanem ártalmatlan formában, a falban maradnak.

Pinceszigetelés

A kivitelezés előtt diagnosztikai vizsgálattal meg kell állapítani a pinceszigetelés szükségességének az okát, ki kell dolgozni, meg kell tervezni a legoptimálisabb technológiát, és csak ezután szabad elkészíteni a kivitelezést kiváló minőségű alapanyagokkal, szakszerűen.

Technológiáink

Roncsolás mentes szigetelés

A munkákat tartószerkezeti bontás nélkül lehet elvégezni. Kicsi a helyszíni munka igénye, tehát a hasonló eljárásokkal összehasonlítva olcsó. Részletes roncsolásos nedvességdiagnosztikai helyszíni vizsgálatokat végzünk a teljes száradásig így figyelemmel tudjuk kísérni az épület száradását.

Magasnyomású injektálás

Alkalmazása esetén a vakolat részlegesen roncsolódik. A falazat teljes kiszáradásáig nem lehet helyreállítani a teljes vakolatot. A függőleges szigetelés is megoldható. Nem alkalmazható a vályog épületeknél. Lassabb a fal kiszáradása, mivel csak oldal irányba tud végbemenni a párolgás.

Falfűrészelés

A munka megfelelő kivitelezése szemrevételezéssel bármikor ellenőrizhető. Bármilyen típusú falaknál alkalmazható ez a módszer. Megfelelő, szakszerű alkalmazás esetén nem változik a falszerkezet statikai állapota. Falszerkezeti bontásnál, fűrészelésnél ha Cr-Ni lemezt használunk, akkor az épület fennmaradásának teljes ideje alatt biztosított a szigetelés hatásossága.

Lemezbeütés

A vakolatot 15-20 cm szélességben, a besajtolás síkjában el kell távolítani. A munka megfelelő kivitelezése szemrevételezéssel bármikor ellenőrizhető. Csak a fugaszerűen épült falaknál alkalmazható ez a módszer. Megfelelő, szakszerű alkalmazás esetén nem változik a falszerkezet statikai állapota. Nem szükséges falszerkezeti bontás, fúrás, fűrészelés ha Cr-Ni lemezt használunk, akkor az épület fennmaradásának teljes ideje alatt biztosított a szigetelés hatásossága.

Keressen minket bizalommal, kiváló szaktudással rendelkező szakembereink minőségi munkavégzéssel állnak rendelkezésére. Kérje ingyenes árajánlatunkat helyszíni felméréssel!

logologologologologologologologo